Για το σημαντικό ρόλο που έπαιξε το αρβανίτικο στοιχείο σε κορυφαίες στιγμές του Ελληνισμού, που καθόρισαν το μέλλον του και γράφτηκαν στις σελίδες της ιστορίας με χρυσά γράμματα, αναφέρθηκε στο αρβανίτικο αντάμωμα που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού (ΝΠΔΔ ΠΑΡΝΗΘΑ) Γιώργος Μαυροειδής. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του.
Aξιότιμοι προσκεκλημένοι,
συνδημότισσες και συνδημότες,
φίλες και φίλοι
Το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Αθλητισμού Η ΠΑΡΝΗΘΑ συμμετέχει με πολύ μεγάλη χαρά στη διοργάνωση του αποψινού αρβανίτικου ανταμώματος. Μιας γιορτής που γίνεται, παραδοσιακά, στον τόπο μας με αφορμή το Πανηγύρι της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού.
Η χαρά μας δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι στους σκοπούς του Νομικού Προσώπου περιλαμβάνεται η διατήρηση της παράδοσης.
Οφείλεται και στο ότι το αρβανίτικο στοιχείο της πόλης μας είναι ο συνεκτικός ιστός που πολιτιστικού μωσαϊκού που έχει δημιουργηθεί με τη συμμετοχή συνδημοτών μας από όλες τις γεωγραφικές περιφέρειας της Χώρας.
Ο Σύλλογος Αρβανίτικου Πολιτισμού Η ΓΡΙΖΑ, με τον οποίο συνδιοργανώνουμε την αποψινή εκδήλωση είναι ένας από τους πυλώνες της κοινής προσπάθειας όλων των πολιτιστικών φορέων του τόπου μας.
Φίλες και φίλοι,
γνωρίζουμε όλοι ότι, πριν τα Άνω Λιόσια εξελιχθούν στην μεγαλύτερη πόλη του καλλικρατικού Δήμου Φυλής, ήταν ένα χωριουδάκι με λίγο περισσότερους από 300 κατοίκους.
Τόσοι απογράφηκαν το 1911, ένα χρόνο πριν το χωριό αυτό καταγραφεί στον αυτοδιοικητικό χάρτη της Χώρας ως “Κοινότητα Άνω Λιοσίων”.
Η αφετηρία, λοιπόν, αυτής της πόλης είναι οι 300 αρβανίτικης καταγωγής συνδημότες μας.
Είναι οι 300 σπουδαίοι πρόγονοί μας που έβαλαν τα θεμέλιά της.
Είναι οι απευθείας απόγονοι των μεγάλων αρβανιτών αγωνιστών του 1821.
Και δεν αναφέρομαι μόνο στο συντοπίτη μας οπλαρχηγό Μελέτη Βασιλείου που, μαζί με Λιοσιώτες, Χασιώτες και Μενιδιάτες αγωνιστές, απελευθέρωσε την Αθήνα από τους Τούρκους στις 9 Μαΐου 1821.
Αναφέρομαι στον Καραϊσκάκη, στον Μάρκο Μπότσαρη, στον Κίτσο Τζαβέλλα, στην ηρωική Μπουμπουλίνα και στο ναύαρχο του στόλου Ανδρέα Μιαούλη, που ήταν όλοι τους αρβανίτες.
Είναι η αδιαμφισβήτητη απόδειξη της ελληνικότητας των αρβανιτών στα ανιστόρητα αφηγήματα που χρησιμοποιούνται για την αναθεώρηση των γεωπολιτικών δεδομένων στην περιοχή μας.
Οι Αρβανίτες πολέμησαν στην πρώτη γραμμή σε όλους τους αγώνες του Έθνους. Στους βαλκανικούς πολέμους, στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην Κριμαία και στη Μικρασία.
Φέτος που τιμάμε τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, ας στρέψουμε το βλέμμα μας στον Στρατηγό Λιόση και στους συνδημότες μας που πολέμησαν για τις αλησμόνητες πατρίδες.
Ας γονατίσουμε ευλαβικά στο Ηρώον, απέναντί μας, όπου βρίσκονται χαραγμένα τα ονόματα εκείνων που άφησαν εκεί την τελευταία τους πνοή.
Φίλες και φίλοι,
το μήνυμα της αποψινής βραδιάς είναι ότι όλοι οι δημότες Φυλής τιμούν, αγκαλιασμένοι τα έθιμα του τόπου μας.
Γιατί γνωρίζουν ότι με αφετηρία την παράδοση θα οικοδομήσουμε, όλοι μαζί το μέλλον της πόλης μας. Σε μια πόλη που, όπως έχει πει ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς, τιμάμε τα έθιμα των ιδιαίτερων πατρίδων όλων των συνδημοτών μας.
Με αυτές τις σκέψεις ευχαριστώ όλους όσους εργάστηκαν για την αποψινή βραδιά, σας εύχομαι χρόνια πολλά και καλή διασκέδαση και καλώ στο βήμα το Δήμαρχό μας Χρήστο Παππού για ένα χαιρετισμό.