Με επισημότητα η εκδήλωση μνήμης και τιμής για την 81η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης από το Σύλλογο Κρητών Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου και το Δήμο Φυλής

Με επισημότητα τιμήθηκε η 81η Επέτειος της Μάχης της Κρήτης από το Σύλλογο Κρητών Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου «Η Μεγαλόνησος» και το Δήμο Φυλής, την Κυριακή 29 Μαΐου 2022, με τη συμμετοχή του Συλλόγου Κρητών Αχαρνών και της Ένωσης Κρητών Μεταμόρφωσης.

Η εκδήλωση μνήμης και τιμής στους Κρήτες που έχασαν τη ζωή τους στη Μάχη της Κρήτης, ξεκίνησε με την Επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης των Άνω Λιοσίων. Ακολούθησε παρέλαση των χορευτών και μελών των Συλλόγων, συνοδεία των επισήμων, προς την Πλατεία Ηρώων (Δημαρχείου) Άνω Λιοσίων, όπου πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων προς τιμήν των πεσόντων υπερασπιστών της Κρήτης.

Στεφάνια στο Μνημείο κατέθεσαν εκ μέρους:

–          της Βουλής των Ελλήνων, ο Γ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής Θανάσης Μπούρας,

–          του Δήμου Φυλής, ο -Κρητικός στην καταγωγή- Αντιδήμαρχος Μιχάλης Οικονομάκης,

–          της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Μανώλης Πατεράκης,

–          του Συλλόγου Κρητών Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου, η Πρόεδρος του Δ.Σ. Κωνσταντίνα Στεφανουδάκη,

–          του Συλλόγου Κρητών Αχαρνών, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Δημήτρης Γιαννούλης,

–          της Ένωσης Κρητών Μεταμόρφωσης, ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Γιάννης Τζανιτάκης.

Μετά την κατάθεση στεφάνων τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων και ανακρούστηκε ο Εθνικός Ύμνος.

Στο γεγονός της Μάχης της Κρήτης, την επιχείρηση κατάληψης της Κρήτης από τους Γερμανούς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και συγκεκριμένα από το πρωί της 20ής Μαΐου 1941 ως την 1η Ιουνίου, αναφέρθηκε στον σύντομο, περιεκτικό και λιτό λόγο της η Πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου, Κωνσταντίνα Στεφανουδάκη.

Το χρονικό των γεγονότων της Μάχης της Κρήτης παρουσίασε, με γλαφυρό ύφος, ποιητικό λόγο και μαντινάδες, ο σκηνοθέτης, δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός, Κρητικός στην καταγωγή, Γιάννης Κριαράκης. «Η Μάχη της Κρήτης δίδαξε πόσο ακριβά αποκτιέται, διατηρείται και συντηρείται η λευτεριά, αυτή η λευτεριά που έχουμε σήμερα», υπογράμμισε ο Γιάννης Κριαράκης και στάθηκε σε δύο μεγάλες αποφάσεις με μεγάλη σημασία στα γεγονότα της Μάχης της Κρήτης: την απαγωγή του γερμανού υποστράτηγου Κράιπε και την περίθαλψη και φυγάδευση των συμμάχων τραυματιών.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κρητικούς χορούς που παρουσίασαν τα χορευτικά του Συλλόγου, τα οποία, παρά την υψηλή θερμοκρασία και τον καυτό ήλιο, πρόσφεραν στους παρευρισκόμενους μοναδικές στιγμές κρητικής παράδοσης, καθώς και με κρητικό κέρασμα.

Κοινοποίηση...

Μετάβαση στο περιεχόμενο